Sinds het artikel over mij in de Flow krijg ik zo vaak de vraag hoe ik te werk ga bij het borduren van mijn schilderijen en of ik ook workshops geef. Veel mensen willen dit zelf gaan doen. Eerlijk gezeg dacht ik in het begin: “Zelf doen? Koop gewoon een schilderij bij mij!” In de praktijk gaf ik al deze mensen natuurlijk netjes en vriendelijk antwoord. Ik vertelde dan wat mijn werkwijze is en dat ik helaas geen workshops geef. En nu denk ik hoe leuk het eigenlijk is dat ik mensen blijkbaar inspireer om zelf creatief bezig te zijn! Het borduren door schildersdoek heb ik zelf bedacht en onderzocht. Echter, iedereen mag en kan borduren door een schildersdoek heen zoals iedereen een aquarel mag maken. Naast de techniek blijft het natuurlijk de kunst om er je eigen creativiteit in te leggen.

Hoe ga ik te werk? Ik begin met het zoeken naar een patroon. Uit oude handwerkboekjes of op internet. Niet ieder patroon is geschikt. Alle steekjes worden immers uitvergroot tot 1 cm2. Ik teken het borduurpatroon uit op patroonpapier van 1 bij 1 cm. Daarna bedenk ik hoe ik de achtergrond ga schilderen, want dit moet als eerste gebeuren. Daarna tape ik het patroonpapier op het schildersdoek vast en prik ik er gaatjes in met een klein schroevendraaiertje. Het papier kan er dan af en het borduren kan beginnen. Kies zelf welk garen je daarvoor wil gebruiken. Ik houd zelf erg van textielgaren (zpagetti). Dat moet ik nog wel op maat knippen, aangezien dit garen zelf te dik is voor de gaatjes. Al met al een arbeidsintensieve klus, maar o zo tof om te zien wat er onder je handen ontstaat!

Veel succes!

6 reacties

  1. Wat een leuk idee! Dank dat je je werkwijze deelt. Mss ga ik zelf ook wel eens zoiets proberen. En als ik iets nieuws aan mijn muur wil, kom ik mss wel bij je op de lijn ?

  2. Dit weekend kwam ik in een oud nr vd flow jouw werk tegen. Gelijk even op je site gekeken. Wat maak je mooie dingen! Heel inspirerend.
    Vanaf jongsafaan vind ik ‘ handwerken’ zoals het vroeger op de lagere school heette leuk om te doen. Ik ben vaak met iets bezig. Breien,haken,borduren. Wellicht ga ik het een keer uitproberen.

    1. Hi, leuk dat je het ook bent gaan proberen. Ik herken je probleem zelf niet. Misschien heeft het te maken met de kwaliteit van het canvasdoek. Wat je zou kunnen doen is de achterkant van het doek schilderen (om het geborduurde heen). Hierdoor trekt het doek weer stak. Ik hoop dat het lukt! groet, Judith

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *